Sion

Pentru cunoscători Sionul este un loc cu o rezonanță foarte puternică în poporul evreu. Ne propunem să înțelegem ce este Sionul pentru noi creștinii. Bineînțeles, pentru noi, creștinii, Sionul are alt mesaj.

În Ierusalim o colină abia perceptibilă, se numește Sion. Este în partea opusă Muntelui Măslinilor, la care am mai făcut referire. Pe această colină este construită o biserică catolică impresionantă, cu o arhitectură aparte pe locul unde era casa Fecioarei Maria. Este de fapt locul unde a murit Maica Domnului și de unde a fost condusă la mormântul despre care s-a relatat într-un articol mai vechi.

La subsolul bisericii, coborând scările abrupte și înguste, ajungem la o structură octogonală în jurul unei statui a Maicii Domnului întinsă pe pat cu mâinile împreunate pe piept. Locul și evenimentul ne emoționează profund. Ne rugăm Maicii Domnului, medităm și cântăm. Urcăm în biserica mare peste care tronează maiestuos o turlă încheiată cu o cupolă conică, vizibilă de la mare depărtare. Ieșim în liniște. Dacă timpul permite, unii pelerini savurează o cafea gustoasă la localul din curte.

În imediata apropire este o statuie a regelui David, înfățișat nu ca și conducător ci cu harfa (psaltirea) în mână, în ipostaza de credincios care aduce laude Domnului. Se crede că ceea ce vedem lrămas după cruciați la parterul clădirii, este mormântul inegalabilului rege David. Printr-o curte interioară urcăm la etaj. Ajungem într-o sală goală, întunecoasă și ,,rece”. Este Foișorul Cinei de Taină. Vechiul, reprezentat de David, și Noul, reprezentat de Iisus care dăruiește Trupul și Sângele Său, nu s-au putut îmbina. Locul a fost folosit multă vreme ca moschee.

Deci Sionul este pentru noi, creștinii, locul unde a adormit Maica Domnului, unde a avut loc Cina cea de Taină și unde este mormântul regelui David.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *