Terapia Cluj nu este lăsată să producă antiviralul Favipiravir

Terapia Cluj acuză Agenția Medicamentului că nu a aprobat de 6 luni producerea Favipiravir în România, un antiviral folosit în spitale pentru tratarea formelor ușoare de COVID.

Președintele instituției, Robert Ancuceanu, dă un răspun halucinant, în condițiile în care țara noastră se confruntă cu cea mai gravă criză sanitară. El susține că nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri: „E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat”.

Potrivit Libertatea, Autoritatea Națională a Medicamentului nu ar fi răspuns de mai bine de 6 luni la adresa înaintată de Terapia Cluj.

Un anunț privind intenția de începere a producției a fost făcut chiar în luna mai, potrivit Ziarului Financiar.

„Am întrebat atât la proceduri naționale, cât și la inspecție, unde ar fi trebuit să vină această cerere (a Terapia – n.r.), iar colegii mei spun că nu au primit. E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat.  Dar eu sunt doar de două luni și abia aștept să revin la viața mea personală”, a afirmat Ancuceanu.

Acesta spune însă că Agenția Medicamentului a autorizat Terapia să vândă favipiravir importat din India. Cu toate acestea, susține că există anumite probleme legate de favipiravir. Potrivit lui Ancuceanu, produsul Terapia nu este originalul. Originalul se numește Avigan și a fost realizat în Japonia. Favipiravir este „copia”, adică medicamentul generic, și este realizat în acest moment în India.

Favipiravir a fost dezvoltat inițial pentru gripă, dar este folosit și împotriva COVID pe motiv că reduce febra. Mai mulți specialiști din domeniul sanitar cer ca medicamentul să fie accesibil populației pentru a ridica presiunea din spitale.

„Propun ca antiviralul Favipiravir să poată fi eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie, să fie decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *