Teste COVID fals pozitive pentru a obține certificatul verde

S-a descoperit o nouă metodă de fraudă cu certificate verzi. Medicii de familie declarau în platformele oficiale că testele rapide ale unor pacienți sunt pozitive.

Pacienții beneficiau de concediu medical, iar apoi aveau și certificat verde de trecere prin boală, scrie Digi24.ro.

„Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi”, a arătat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit acesteia în ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude privind procesul de eliberare certificatelor şi adeverinţelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că toți cei care comit astfel de ilegalități vor suporta consecințele.

„Unii nu mai știu ce scurtături să găsească. Au o simplă menire, să îi salveze pe cei care sunt la risc. Toți cei care se abat vor fi identificați și vor suporta consecințe”. (conf. Jurnalist.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *