Ursul nu mai este urs

Ajutorul autorităților centrale şi guvernamentale a fost cerut de către primarii și prefecții din judeţele Covasna şi Harghita. Aceștia se arată îngrijorați în privinţa urşilor care coboară zilnic după mâncare şi care „atacă oamenii”, a informat Agerpres. Ei sunt de părere că genele acestora s-au modificat, iar acum animalele prefer alimente cu E-uri.

Acum 5 ani, Guvernul Cioloş a dat o lege care interzice sub orice formă vânătoarea urşilor, chiar şi a celor bătrâni sau a celor agresivi. Edilii şi zeci de localnici sunt de părere că această problemă s-a acutizat, odata cu apariția acestei legi.

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa, că o ordonanţă pe această temă ar fi utilă.

„Aş vrea să subliniez că nu suntem împotriva animalelor carnivore mari, dar nu putem să acceptăm ca în intravilanul localităţilor, în timpul zilei, să umble ursul, pentru că viaţa oamenilor este pusă în primejdie”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, susţine că „din Bucureşti se văd altfel lucrurile”. Acesta este de părere că cei care iau apărarea urşilor trebuie să vină să vadă la faţa locului ce se întâmplă, „nu doar în desene animate”.

„Urşii mai puternici care sunt în munţi alungă urşii mai puţin puternici, care trebuie să mănânce undeva. Însă dacă un urs a gustat o hrană uşoară, n-o să se mai întoarcă în pădure după zmeură şi furnici”, a mai precizat Tamas Sandor.

Primarul comunei Bodoc, din județul Covasna, Fodor Istvan, spune că oamenii nu mai au curajul să iasă din casă.

„Eu de 31 de ani sunt primar al comunei Bodoc şi niciodată nu am văzut aşa ceva. De vreo cinci ani sunt aceste probleme cu urşii. Problema este foarte mare, atacă oamenii, zilnic şi săptămânal”.

Pe 17 iunie, Tanczos Barna a declarat că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore.

Pe 3 iulie, proiectul de act normativ a intratpe circuitul de avizare interministerială.

Pe 14 iulie, ministrul mediului a anunțat că a fost finalizat proiectul, iar acesta va fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

„ Am modificat textul proiectului, am eliminat toate obstacolele legale şi de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanţă de Urgenţă în următoarea şedinţă de guvern”, a declarat pe 14 iulie, ministrul mediului. (conf. Jurnalist.ro)