Vaccinarea copiilor de 5-11 ani începe pe 26 ianuarie

Vaccinarea copiilor de 5-11 ani începe pe 26 ianuarie. Vaccinarea se va face cu serul Pfizer, în doze mai mici. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că există riscuri mai mari pentru ca cei mici să dezvolte anumite complicații grave din cauza infectării cu COVID-19, decât complicații în urma vaccinului.

„Trecerea prin boală – și pentru că vorbeam de grupa de vârstă tânără – asociază niște riscuri și în general la persoanele sub 18 ani aceste riscuri sunt – pe lângă cele legate de posibilitatea de a face o formă gravă mai ales în cazul celor care au în evidență afecțiuni cronice chiar la această grupă de vârstă – poate să determine o serie de complicații inflamatorii la distanță, undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală chiar dacă această infecție a fost inaparentă și noi nu am știut că a trecut prin boală; copiii pot să dezvolte ceea ce noi numim sindrom inflamator multisistemic. Și vă dau un exemplu foarte clar: din circa 2 milioane de cazuri de copii raportați cu infecție SARS-CoV-2 din această grupă de vârstă 5-11 ani din Statele Unite, aproximativ 2300 dintre ei au făcut acest sindrom inflamator multisistemic”, a spus Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut o comparație și cu bolile copilăriei, pentru care vaccinarea se face la scară largă.

„Gândiți-vă la bolile copilăriei, la bolile eruptive care au cea mai ușoară evoluție la grupa de vârstă tânără și cu toate acestea noi facem vaccinare uzuală, facem vaccinare în cadrul programului de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță. (conf. Jurnalist.ro)