Ventilatoare și milioane de măști, blocate la Unifarm

În plin val 4 al pandemiei de Covid-19, sute de ventilatoare și zeci de milioane de măști și echipamente medicale în valoare de 650 de milioane de lei sunt blocate în depozitele Unifarm, a anunțat joi compania de stat. Reprezentanții acesteia spun vă vor să cedeze stocul Departamentului pentru Situații de Urgență, însă este nevoie de o modificare legislativă.

„Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.

Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice.

În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.”, a transmis conducerea companiei.

În depozitele Unifarm zac nefolosite, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale. (conf. Jurnalist.ro)